Home / Tips / Nederlandse tulpenvelden in de lente

English Deutsch

Hét bloemenseizoen van Holland is uiteraard de lente. Miljoenen mensen van over de hele wereld bezoeken de bloeiende tulpenvelden en bloemenpark Keukenhof om zich te verwonderen over de kleurenpracht van de tulpen en van bloemen zoals de hyacint en de narcis. Maar wanneer bloeien de tulpen nou precies en waar vindt je de mooiste tulpenvelden? Lees hieronder alles over de voorjaarsbloemen in Nederland.

Wanneer bloeien de tulpenvelden?

De eerste (vroege) tulpenvelden starten met bloeien rond begin april maar de piekbloei waarbij de meeste tulpenvelden in bloei staan is meestal tussen half april en begin mei. Naast de tulpenvelden staan er ook andere bloemenvelden in bloei in de lente. Hieronder hebben we de verwachte bloeiperiode per bloemensoort vermeld. Let op! De bloei van de bollenvelden is afhankelijk van het weer en kan dus afwijken van de lijst hieronder. Volg onze Flower Alert voor updates over de bloei van de bloemenvelden.

Soort bloemenVerwachte bloeiperiode
Krokusveldenhalf maart t/m begin april
Narcissenveldenhalf maart t/m half april
Hyacintenveldeneind maart t/m eind april
Tulpenveldenbegin april t/m begin mei

Ook in de zomer zijn er bloeiende bloemen te bewonderen in de Bollenstreek. Bekijk hier wanneer de zomerbloemen bloeien.

Waar bloeien de tulpenvelden?

Het bekende Tulpen uit Amsterdam lied geeft een verkeerd beeld. Tulpen bloeien namelijk niet in Amsterdam maar op het platteland net buiten Amsterdam. Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van het stadscentrum liggen de mooiste tulpenvelden en bloemenattracties in de Bollenstreek.

Hoe lang bloeien de tulpenvelden?

De bloeitijd van tulpen duurt ongeveer 2 tot 4 weken. Dit betekent dat de bloemen ongeveer die tijd in bloei staan. Er zijn ‘vroege’ tulpen die begin april al bloeien en ‘late’ tulpen die eind april pas starten met bloeien. De productie tulpenvelden worden begin mei ‘gekopt’ waardoor de bloeitijd verkort wordt. De tulpen bij de showtuinen en bij bloemenpark Keukenhof worden niet gekopt en bloeien dus tot ongeveer half mei.

Waarom en wanneer worden de tulpenvelden ‘gekopt’

Vanaf begin mei worden de tulpenvelden ‘gekopt’. Hierbij haalt de tulpenkweker de bloem van de steel af. Hierdoor verdwijnen de felle kleuren langzaam van de tulpenvelden. De tulpenkweker doet dit om de bloem zijn energie weer in de bloembol te laten stoppen zodat de bloembol groter groeit en van betere kwaliteit wordt. Het duurt vaak 1 tot 2 weken voordat alle tulpenvelden ‘gekopt’ zijn. In de showtuinen en bij bloemenpark Keukenhof worden de tulpen niet gekopt en kan je tot half mei genieten van bloeiende tulpen.

Welke andere bloemen bloeien er in de lente?

Naast tulpen bloeien er in het voorjaar ook krokussen, narcissen en hyacinten op de bollenvelden. Hierdoor krijgt het landschap het unieke kleurenpalet. paarse krokussen, gele en witte narcissen, de pasteltinten van de hyacinten en de felle kleuren van de tulpen. De hyacinten geven daarbij ook nog eens een heerlijke voorjaarsgeur

Hoe bezoek je de tulpenvelden?

De tulpenvelden zijn eenvoudig te bereiken vanuit veel Nederlandse steden. Vanuit Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag is het slechts 30 minuten rijden naar de tulpenvelden. Ook gaan er vanuit verschillende treinstations in Nederland speciale shuttle bussen naar bloemenpark Keukenhof en de tulpenvelden. Zo zijn de tulpenvelden ook eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf bloemenpark Keukenhof kan je eenvoudig starten met een van de fietsroutes langs de tulpenvelden.

Welke fietsroutes komen langs de tulpenvelden?

Tijdens de bloeiperiode zijn er verschillende fietsroutes langs de tulpenvelden. Alle fietsroutes komen langs bloemenpark Keukenhof.

Langs de fietsroutes zijn vele Hop on Hop off locaties te vinden. Stop bijvoorbeeld bij een bloembollenkwekerij en/of een showtuin en maak de mooiste foto’s en video’s.

Mag je zomaar een tulpenveld inlopen voor foto?

Nee, de tulpenvelden zijn productievelden van de tulpenbollenkwekers en het betreden van de tulpenvelden kan veel schade opleveren voor de boeren. Je mag uiteraard wel foto’s nemen vanaf de randen van de tulpenvelden maar niet in de tulpenvelden. Wil je foto’s nemen tussen de tulpen dan kan dat bij bloemenattracties zoals bloemenpark Keukenhof, Tulip Experience Amsterdam, Tulpenbollenkwekerij De Tulperij, de tulpen showtuin van TulipStore.eu en de selfie tulpentuin van The Tulip Barn.

Welke tulpenkwekers kan ik bezoeken?

Tijdens de bloeiperiode van de tulpen in Nederland zijn er een aantal tulpenkwekerijen waar je terecht kan voor het maken van geweldige tulpenfoto’s en video’s. Ook leer je er meer over de tulpenteelt. Met een fietsroute of sightseeing tour kan je eenvoudig stoppen bij de locaties die je wilt. Kijk bij de Hop on Hop off locaties om te zien waar je allemaal kan stoppen.

Onze populaire links